Wat is een rughernia

Hernia van de onderrug

De rug wordt veel belast daarom komt een lage rug hernia vaak voor.

Wat is een Hernia

De hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Deze kan dan op een zenuwbaan drukken en deze irriteren. Dit veroorzaakt pijn in de rug, billen of benen ( soms één been). Het kan gebeuren dat reflexen uitvallen en dat de spieren niet meer goed functioneren. Denk hierbij aan een ‘klapvoet’ de voet kan niet meer goed afgewikkeld neergezet worden.

Is een hernia pijnlijk?

Meestal krijg je last van lage rugpijn, pijn in de bil,benen of tenen. Niet in alle gevallen is dat echter zo, je kan al jaren last hebben van de rug zonder last te hebben van de benen.

Hoe ontstaat een hernia ? De tussenwervelschijven worden ongunstig belast bij het tillen van zware lasten vanuit een staande positie en met gebogen knieën, zoals bij het zitten. Als de tussenwervelschijven te lang verwaarloosd worden, worden ze dunner en dat leidt ertoe dat de afzonderlijke wervels dichter tegen elkaar gaan zitten.

Slapend herstellen

Bij normale belasting van de wervelkolom verliezen de tussenwervelschijven gedurende de dag een beetje vloeistof waardoor ze platter worden. Dat is een normaal proces en als we slapen zwellen de tussenwervelschijven weer op. Dit opzwellen vindt liggend plaats, want de tussenwervelschijven voorzien zichzelf van vloeistoffen die het weefsel passief doordringen.

Wat kan je doen ?

Slaap genoeg, drink veel water en belast de wervelkolom niet teveel. Doe je er niets aan, dan worden de tussenwervelschijven minder elastisch en keren ze minder snel terug in hun normale positie. Als de belasting erg hevig is kan het zijn dat de kraakbeenring scheurt en de geleiachtige kern naar buiten treedt. Dan is er sprake van een rughernia.

Is massage goed ?

Massagetherapie is goed voor de rug. Een ontspanningsmassage is zeer effectief om de pijn te verlichten. Afhankelijk van de ernst van de rugpijn zijn er meerdere massagebehandelingen nodig.


Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square