Triggerpoints veroorzaker slechte houding

Wat is een Triggerpoint ?

Een triggerpoint of spierknoop is een gevoelige plek in een skeletspier met een duidelijke verdikking in een strakke streng spierweefsel. Als je er op drukt is het pijnlijk, het voelt aan als een stukje harde spaghetti diep in de spier. Een duidelijk te voelen triggerpoint is vaak een cluster van de structuren in de spier die zich aanspannen. Het kan zo groot zijn als een dubbeltje of een twee euromunt. Zo’n plek in een spier voelt wat harder aan, maar hoeft geen “knobbel”te zijn. Triggerpoint bestaan uit zacht weefsel en zijn niet te zien op röntgenfoto’s. Een goede masseur weet de triggerpoint te vinden en kan deze weg masseren.

Hoe ontstaan ze?

Triggerpoint zijn bij veel mensen aanwezig in het spierstelsel, soms in latente toestand. Spierknopen maken vrijwel altijd deel uit van pijnproblemen, zelfs als de pijn het gevolg is van ziekte of letsel. Triggerpoints ontstaan vaak als gevolg van de immobiliteit veroorzaakt door braces, mitella’s en gips. Het beschermende spalken met een brace, is bedoeld om je gewonde arm stil te houden, maar is ook een bekend aanvangspunt voor een frozen shoulder. Dit is ook het geval met loopgips, door het lengte verschil in de benen ontstaan er triggerpoints in de onderrug en heupen.

Houding

Door een verkeerde houding, te veel stress of overbelasting van de spieren ontstaan spierknopen. Een bodybuilder die zijn borstspieren veel traint, maakt deze spieren ook korter. Meestal zie je dat de schouders naar voren staan ( gorilla). Door de verkorte spier kunnen er triggerpoints ontstaan. Door de afgeleide pijn kan hij last van zijn rug kunnen krijgen. Maar ook dames met een te strakke bh aan kunnen door het afknellen van de bloedcirculatie last krijgen van de rug. Vermijd daarom knellende kleding.

Disbalans

Als er rondom een gewricht een combinatie is van stijfheid in sommige spieren en zwakte in anderen, dan kan er een disbalans ontstaan die resulteert in het disfunctioneren van het gewricht. Als de botten op elkaar stoten of drukken kan dat een reden zijn dat gewrichten kraken of klikken.

Bloedcirculatie

Door de ophoping van afvalstoffen en het tekort aan zuurstof en voedingsmiddelen blijven spierknopen in stand . De constante spanning van het triggerpoint beperkt ook de bloedcirculatie in zijn onmiddellijke omgeving. Pijn

Geef pijn de aandacht die het verdient, pijn is er voor een reden. Het is de boodschapper en niet de aandoening zelf. Triggerpoints leiden pijn vaak af naar een andere plek. Zo wordt vaak de plek van de pijn behandeld, terwijl men de oorzaak over het hoofd ziet. Triggerpoints zorgen voor stijfheid omdat de spier zich niet kan verlengen. Dit beperkt je bewegingsvrijheid.

Waarom werkt triggerpoint-massage?

1 Het doorbreekt de feedbackcircel die de spiercontractie in stand houdt. 2 De massage bevordert de circulatie die beperkt is als gevolg van het verkrampte weefsel 3 Het zorgt voor een onmiddellijke strekking van verkrampte spiervezels binnen het triggerpoint.

Zelfbehandeling

Je kunt er zelf ook wat aan doen. Masseer drie keer per dag de pijnlijke plek d.m.v. lange stijkingen. Doe dit niet langer dan een minuut om het weefsel niet te beschadigen. Het beste is naar het hart toe masseren voor een snelle afvoer van afvalstoffen. Als hulpmiddel kan je bijvoorbeeld bij een pijnlijke schouder, een tennisbal tussen je rug en de muur doen en dan langzaam heen en weer bewegen. De pijn die je hierbij voelt op een schaal van 1 tot 10 mag niet veel hoger zijn dan 5/6.

Verbetering

Na ongeveer twee weken zal je een duidelijk verschil voelen. Tip : je kan de bal in een sok doen en aan het einde vasthouden ( over de schouder), zodat hij niet steeds op de grond valt. Doe na het sporten altijd goede rekoefeningen, het maakt je spieren langer zodat ze een betere elasticiteit hebben en minder gevoelig zijn voor triggerpoints. Succes !

Bron: Handboek triggerpoint therapie van Clair Davies & Amber Davies

#Triggerpoints

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square